Five Card Draw säännöt

Käytettäessä termiä Five Card Draw, ei välttämättä juolahda heti mieleen mitä se on. Pokerisanaston tarjoama viiden kortin ostopokerikaan ei välttämättä valaise asiaa sen enempää, mutta kun puhutaan yleisesti pokerista saattaa monelle tulla mieleen mistä on kyse. Jaetaan viisi korttia ja vaihtaa saa vain kerran jaon aikana. Five Card Drawia on varmaankin jokainen pelannut joskus, vaikka kaveriporukalla huvin vuoksi tai sitten pelipisteen jokeripokeri-automaattia.

Betsson on uudelle pelaajalle paras valinta pokerihuoneeksi. Betsson on Ongamen verkossa ja Ongamelta löytyy myös Five Card Draw -pelejä, joita ei ihan joka saitilta löydäkään.

Pelin säännöt

Five Card Draw on pokeriklassikko jonka säännöt, jokaisen joka koskaan on kortteja käsissään pitänyt, tulisi tuntea. Kyseinen peli on kiistatta pokerin pioneeri sillä se oli suosituin peli jo villissä lännessä. Nykypäivänäkin Five Card Drawia löytää jokaisesta pokeripeliautomaatista. Otetaanpa silti pikainen kertaus sääntöihin:

Jokaisen jaon aluksi kaikki pelaajat asettavat pottiin pienen alkupanoksen, anten. Alkupanosten asettamisen jälkeen jakaja jakaa pelaajille viisi korttia. Kun pelaajille on jaettu kortit alkaa ensimmäinen panostuskierros.

Pelaajat voivat vuorollaan joko passata vuoronsa seuraavalle (jos panosta ei ole vielä korotettu), korottaa panosta, maksaa korotetun panoksen tai luovuttaa. Ensimmäisenä toimii se pelaaja joka on jakajan vasemmalla puolella. Ensimmäinen panostuskierros päättyy kun jokainen pelaaja on toiminut vähintään kerran ja kaikki jatkavat pelaajat ovat laittaneet pottiin saman verran rahaa. Tämä ensimmäinen panostuskierros päättyy, kun jokainen on saanut toimia vähintään kerran ja kun kaikki mukana jatkavat ovat laittaneet saman verran rahaa pottiin.

Kun ensimmäinen panostuskierros on ohitse, pelaajat voivat vaihtaa kädestään niin monta korttia kuin haluavat (yhdestä viiteen). Jos pelaajia on paljon ja vaihtokortit eivät riitä, poisheitetyistä korteista sekoitetaan uusi pakka josta sitten jaetaan vaihtokortit. Korttien vaihtamisen jälkeen seuraa toinen panostuskierros.

Kuten ensimmäisen panostuskierroksen, myös toisen panostuskierroksen aloittaa jakajan vasemmalla puolin oleva pelaaja. Toinen panostuskierros käydään samalla kaavalla kuin ensimmäinenkin ja panostamisen jälkeen kädet paljastetaan.

Paras käsi korjaa koko potin.

Jokeri pelissä

Five Card Draw on pokeripeleistä ainoa jossa nykyäänkin käytetään usein jokeria. Jos peliä pelataan jokerin kanssa, on sääntöjen kanssa syytä olla tarkkana.

Jos kädet ovat samanarvoisia mutta toisen käden muodostamiseen on käytetty jokeria, aiheuttaa se usein ‘kädenvääntöä’ siitä kumpi käsi voittaa. Jokerillisen käden katsotaan olevan joskus tällaisissa tapauksissa huonompi mutta pokeriturnauksissa jokerillinen käsi on yleensä samanarvoinen kuin jokeriton käsi.

Joissakin Five Card Draw -peleissä jokeria voidaan käyttää vain ässänä, värin tai suoran muodostamiseen. Jokeri voi myös toimia ns. ‘villinä korttina’ (Wild card) jolloin se voi olla mikä tahansa kortti. On siis syytä tarkistaa pelin säännöt ennen pelaamiseen ryhtymistä varsinkin tuon jokerin takia.

Vanha parempi kuin pussillinen uusia?

Nykyisellä online pokerin aikakaudella Five Card Draw ei pärjää suosiossa millään muotoa Texas Hold’emille. Aivan tuntematon se ei kuitenkaan ole ja videopokeriautomaattien lisäksi myös internetin pokerihuoneista löytyy Five Card Drawia: tarjolla on sekä käteispelejä että turnauksia.

Five Card Drawissa vastustajien lukemisella on erittäin suuri merkitys ja sen sanotaankin kehittävän taitoa lukea vastustajia. Jos netissä tai ihan elävässä elämässä tarjoutuu tilaisuus kokeilla tätä “vanhanaikaista” pokeria, kannattaa siihen tarttua!

Jaa:Jaa FacebookissaJaa Google+:ssa