Omaha

Omaha Hold’em eli tuttavallisemmin pelkkä Omaha on Texas Hold’emin lähisukulainen. Omahassa jaetaan kuten Texas Hold’emissakin jokaiselle pelaajalle omat kantakortit sekä viisi julkista korttia. Omaha eroaa Texas-versiosta siinä että kantakortteja jaetaan enemmän ja panostaminen tapahtuu hieman eri tavalla. Omaha Hold’em on toisiksi suosituin pokerin pelimuoto

Betssonilla on uudelle pelaajalle paras valinta pokerihuoneeksi. Siellä rullaa myös Omaha siihen malliin, että pelaaminen käy helposti.

Lisää kantakortteja

Toisin kuin Texas Hold’emissa, Omahassa jaetaan pelaajille neljä kantakorttia. Omaha käden muodostamisessa tulee käyttää aina kahta kantakorttia ja kolmea julkista korttia. Käsien arvojärjestys on totuttuun tapaan samanlainen kuin Texas Hold’emissa, mutta koska neljästä kantakortista voidaan muodostaa jopa kuusi kahden kortin yhdistelmää, nähdään Omahassa usein parempia käsiä kuin Texas Hold’emissa. Omahassa on myös huomattavasti laajempi aloituskäsivalikoima.

Vaikka Omahan kahden kantakortin käyttöpakko ei tunnu suurelta vaatimukselta, voi se olennaisesti haitata esimerkiksi värin muodostamista. Omahassa värin muodostamiseen tulee kädessä olla kaksi saman maan korttia ja pöydässä kolme. Texas Hold’emissa värin muodostaminen onnistuu 0-2 kantakortilla riippuen siitä onko pöydässä 3-5 saman maan korttia.

Omahassa käytettävien korttien paljos mahdollistaa sen että monella pelaajalla on mahdollisia ‘vetoja’, eli melkein valmiita pelikäsiä jo flopin jälkeen. Esimerkiksi jos pelaajan kantakortit ovat kuusi, seitsemän yhdeksän ja jätkä, voi flopin jälkeen suoran vedot olla täysin mahdollisia tai sitten voi saada jo valmiin suoran.

Panostukset

Omahan sekä Texas Hold’emin välillä on on eroja myös panostussääntöjen suhteen: Omahassa panostussääntönä käytetään yleensä aina pot limitiä kun taas Texas Hold’emissa pot limit -pelejä nähdään harvoin.

Pot limit (PLO), eli ‘pottirajoitus’, tarkoittaa sitä että pelaaja saa korottaa vain niin paljon kuin potissa on rahaa. Jos potissa on 20$ ennen pelaajan vuoroa, saa hän korottaa vain tuon 20$ (jolloin hän laittaa pottiin yhteensä 40$). Hankalan lisämutkan tähän sääntöön tuo se, että potin koko lasketaan kaavalla “potti on niin suuri, kuin se olisi maksun jälkeen”. Jos potissa on 10$ ja vastustaja korottaa 10$, saa pelaaja laittaa pottiin 40$. Summa muodostetaan näin: maksimikorotus on potillinen, joka on 10$ jotka on siellä ennestään + 10$ jotka vastustaja laittaa peliin + 10$ jotka itse voisi maksaa = 30$. Maksimikorotuksen lisäksi pelaaja laittaa oman “maksunsa” pottiin, eli yhteensä 40$.

Omahaa voidaan myös pelata Fixed Limit muodossa jolloin maksimikorotuksen määrä on kiinteä ja korotuksia voi olla kierrosta kohden vain neljä.

Omaha Hi-Lo

Omahasta on myös pelimuoto Omaha Hi-Lo (High-Low split), ja kuten rakkaalla lapsellakin on Hi-Lo:llakin useampi nimi: “omaha eight-or-better” tai “omaha/8”.

Toisin kuin aikaisemmin käsitellyssä Omahassa, Hi-Lo:ssa puolet potista menee pelin pienimmän käden omaavalle pelaajalle. Pienimmän käden muodostamisen rajoituksena on se ettei yksikään käden muodostamisessa käytetty kortti saa olla arvoltaan yli kahdeksaa ja kaikkien korttien tulee olla erisuuruisia keskenään. Pientä kättä muodostaessa täytyy totuttuun tapaan käyttää kahta kantakorttia ja kolmea julkista korttia. Vaikka Low-käsi muodostaisikin suoran tai värin, ei se vaikuta käden pienuuteen.

Low-käsien paremmuusjärjestyksen määrää käden muodostamisessa käytetty suurin kortti. Esim. 8-4-3-2-1 häviää kädelle joka on 7-6-5-4-3. Käsi 5-4-3-3-2 ei ole Low-käsi koska kädestä löytyy 3-pari.
Jos pientä kättä ei löydy, pelin paras käsi vie koko voiton.

Nopeatempoinen peli

Suurempi määrä taskukortteja sekä pot limit säännöt höystävät mukavasti tätä pokerin varianttia. Peli on vauhdikas ja raha vaihtaa nopeasti omistajaa. Jokaisella on mahdollisuus voittaa sillä käsien muodostaminen on helpompaa lukuisten kantakorttien myötä. Omahan pelaaminen heijastuu myös suoraan Texas Hold’em -pöytiin. Omahaa pelanneet kun tykkäävät korottaa muita enenmmän ja useammin.

Omahaa kannattaa todellakin kokeilla sillä tässä pelissä onnen ja matematiikka nousevat olennaisesti esille. Tässä pelissä bluffaaminen ei välttämättä tuota toivottua tulosta sillä saattaahan olla että jokaisella kanssapelurillasi on kädessään suorat.

Jaa:Jaa FacebookissaJaa Google+:ssa