Vakioveikkaus

Vakioveikkaus on Suomessa erittäin kovaan suosioon noussut urheiluvedonlyönnin muoto, jossa pelaajan tarkoituksena on veikata jonkin ennalta määritellyn urheilulajin yhden kierroksen kaikkien otteluiden voittajat. Suomessa Veikkauksen tarjoama peli käsittää 10-13 kohdetta jokaista kierrosta kohden.

Pelaajan tehtävänä on merkata pelikuponkiinsa jokaisen ottelun perään joko 1, X tai 2. Yksi tarkoittaa, että ottelu päättyy kotivoittoon, risti merkitsee tasapeliä ja kakkonen vierasvoittoa.

Suosituimmat kohteet vakioveikkauksessa ovat jalkapallo ja jääkiekko — tosin kesäaikaan Oy Veikkaus Ab tarjoaa myös mahdollisuutta veikata Formula 1 Grand Prix -kisojen lopputuloksia. Tätäkin kutsutaan vakioveikkaukseksi, vaikka pelitapa eroaa hiuksen hienosti perinteisemmistä jalkapallon ja jääkiekon vakioista.

Vakioveikkauksen suosiosta kertoo jotain sen huikeat rahaliikenteet. Suomalaiset nimittäin pistävät Vakioon kiinni keskimäärin 11 euroa vuodessa — eli yhteensä lähes 54 miljoonaa euroa! Viikottainenkin pelisumma nousee näin mukavasti yli miljoonaan euroon, joten voittosummatkin ovat mukavan suuria. Suurin yksittäinen Vakioveikkauksen voitto on ollut lähes 540 tuhatta euroa!

Voittosumman määräytyminen

Vakioveikkauksessa voitot jaetaan niin sanottuihin voittoluokkiin, jotka määräytyvät kohteiden lukumäärän mukaan seuraavasti:

Kohteet 13 12 11 10
Oikein
13 17%      
12 10,5% 20%    
11 10,5% 15% 28%  
10 17% 20% 27% 28%
9     27%  

Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa sitä, että kaikki vakioveikkauksen panokset laitetaan pottiin ja voittajat saavat potista aina voittotaulukon määräämän prosentuaalisen osuuden. Esimerkiksi 12 kohteen veikkauskierroksella veikatessani kaikki 12 oikein, saan potista kahdenkymmenen prosentin suuruisen osuuden. Voittosummaan vaikuttaa siis sekä kohteiden lukumäärä, oikein arvattujen otteluiden lukumäärä, että kokonaisuudessaan suomalaisten kyseiseen veikkauskierrokseen sijoittama rahamäärä.

Jos jokin voittoluokka jää kokonaan tyhjäksi, jaetaan kyseisen luokan voitot suoraan muille voittoluokille. Jakosuhde on suoraan riippuvainen kohteiden ja voittamattomien voittoluokkien lukumäärästä.

Pelivariaatiot

Vakioveikkausta voidaan pelata myös järjestelmänä. Tämä tarkoittaa, että pelaaja veikkaakin yhtä kohdetta useammalla kuin yhdellä merkillä. Merkkaustapa voi olla vaikkapa 1X, X2 tai jopa 1X2. Näin pelaaja voi eliminoida epävarmuutta vaikeista kohteista. Järjestelmän hinta on myös helppo laskea, sillä rivimäärä muodostuu kertomalla kohteiden merkkimäärät keskenään. Koko kupongin hinta on täten rivimaksu kertaa rivien lukumäärä!

Tarjonta Internetissä

Vakioveikkauksella tarkoitetaan nimenomaan Veikkauksen tarjoamaa peliä, mutta useimmat vedonlyöntitoimistot tarjoavat vastaavanlaista palvelua myös Internetissä. Toimistosta riippuen voittoluokat saattavat vaihdella, mutta ovat pääasiallisesti ainakin Veikkauksen vastaavan tasolla.

Mikäli missä vain tapauksessa veikkauksen kohteena oleva ottelu peruutetaan, oikea merkki ratkaistaan arpomalla. Jotta tämä ei kostautuisi pelaajalle, tapahtuu arpominen painotetusti pelaajien veikkaamien merkkien prosenttijakauman mukaan. Näin pelaajien todennäköisimpänä pitämä lopputulos on todennäköisin myös arvonnassa.

Jaa:Jaa FacebookissaJaa Google+:ssa